Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22   info@bnt-sigma.pl

Alergeny w żywności cz.2 – Zaawansowane zarządzanie walidacją czyszczenia alergenów z wykorzystaniem matrycy

matryca alergenowa.png
  • nowość
Dostępność usługi: Określ: formę, termin, opcję VAT szkolenia
Czas realizacji usługi: Szkolenie 1-dniowe
Cena brutto: 4 182,00 zł 4182.00
Cena netto: 3 400,00 zł
ilość os./szt.
* - Pole wymagane

Szczegółowy opis

Szkolenie "Alergeny w żywności cz.2 
- Zaawansowane zarządzanie walidacją czyszczenia alergenów z wykorzystaniem matrycy
"


Prewencyjne znakowanie produktów wszystkimi alerganami funkcjonującymi w zakładzie może istotnie zawężać grupę odbiorców produkowanych wyrobów. Posługiwanie się zwalidowanymi metodami czyszczenia i oszacowanie skali potencjalnego skażenia krzyżowego, planowanie produkcji z uwzględnieniem wniosków płynących z matrycy alergenowej, może być dla producenta żywności szansą na usunięcie
z opakowań wyrobów gotowych ostrzegawczego znakowania alergenami
(sformułowań "może zawierać..." itp.).

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom osób planujących walidację czyszczenia alergenów, opracowaliśmy MATRYCĘ ALERGENOWĄ (plik Excel), która pozwala na zautomatyzowanie szeregu operacji obliczeniowych, koniecznych do przeprowadzenia w procesie walidacji i weryfikacji czyszczenia alergenów. Niniejsze szkolenie pozwala dogłębnie poznać zasady prowadzenia walidacji czyszczenia alergenów, jak również pomaga w samym zaplanowaniu walidacji czyszczenia. Szkolenie tłumaczy „krok po kroku”: jak wykonać poszczególne zadania w ramach walidacji, wyjaśnia „komórka po komórce” w jaki sposób wpisywać dane i jak odczytywać wyniki z matrycy przygotowanej dla odbiorców szkolenia.

Dzięki szkoleniu dowiecie się Państwo w jaki sposób zaplanować walidację czyszczenia alergenów, skąd pozyskać dane wymagane do wprowadzenia do matrycy, w jaki sposób obsługiwać poszczególne zakładki i jak odczytywać dane wynikowe z matrycy.

Szkolenie polecane jest w szczególności: osobom odpowiedzialnym za zaplanowanie walidacji czyszczenia w swoim zakładzie produkcyjnym, pracownikom oddelegowanym do zarządzania matrycą (odczytywania danych, wprowadzania do matrycy zmian), audytorom wewnętrznym i zewnętrznym systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.




PROGRAM SZKOLENIA


1. Kryteria akceptacji w walidacji czyszczenia alergenów

a) limity zawartości alergenów wg. EU-VITAL,
b) podejścia stosowane przez liderów branży spożywczej,

c) prawo w Szwajcarii, Japonii, wyniki opracowań US FDA, status prawny w UE,
d) produkty hipoalergiczne, testy DBPCF, wartość ED10.

2. Podejście matrycowe w planowaniu walidacji czyszczenia

a) elementy decydujące o ilości matryc jakie należy prowadzić,
b) "zasada najgorszego przypadku" w praktyce,
c) ograniczenia podejścia matrycowego.

3. Kryteria wyboru obiektów do badania alergenów (zalety, ograniczenia, punkty ważne podczas wnioskowania)

a) wymazy z linii po procesie czyszczenia,
b) woda płucząca z procesu mycia,
c) badanie kolejno produkowanego wyrobu.     

4. Gromadzenie danych wejściowych do matrycy

a) analiza składu recepturowego i wielkości serii produkcyjnych poszczególnych wyrobów (minimalnych, maksymalnych),
b) zbieranie danych charakteryzujących linię produkcyjną (zasady obliczanie powierzchni urządzeń produkcyjnych
    w przypadku walidacji wykorzystującej badanie wymazów)
.

5. Walidacja czyszczenia (badanie wymazów i/lub badanie wyrobu gotowego)

a) w jakich punktach pobierać wymazy z linii,
b) w jakich punktach czasowych pobierać próbki wyrobu gotowego,
c) omówienie wzorów na oszacowanie:
    - ilości składnika alergennego w serii walidacyjnej
    - maksymalnej ilość białka alergennego, pozostającej na linii po czyszczeniu
    - „carry-over” – procent ilości białka alergennego pozostającego po czyszczeniu
      w stosunku do ilości białka wniesionego na linię
    - ilość białka przenoszonego do porcji kolejno produkowanego wyrobu gotowego

6. Matryca alergenowa

a) wyjaśnienie założeń będących podstawą do wykorzystania wyników walidacji czyszczenia do oszacowania
    przenoszenia alergenu w pozostałych kombinacjach „Produkt brudzący – Produkt zbierający”.

7. Weryfikacja czyszczenia (okresowe badanie wymazów i/lub wyrobu gotowego)

a) planowanie weryfikacji i próbkowania
b) omówienie wzorów na oszacowanie:
    - „carry-over” na podstawie danych z weryfikacji czyszczenia
    - ilości białka przenoszonego do porcji kolejno produkowanego na podstawie
      danych z weryfikacji czyszczenia

  




DOSTĘPNE FORMY SZKOLENIA

 


SZKOLENIE ZAMKNIĘTE

Na miejscu w Państwa firmie


Szkolenie zamknięte to:

  • Najdogodniejsza opcja dla omówienia zagadnień najbardziej interesujących pracowników Państwa firmy
  • Optymalne kosztowo rozwiązanie dla przeszkolenia większej grupy osób
  • Wiele dostępnych terminów, brak ryzyka odwołania szkolenia

Cena szkolenia:

3.400 PLN netto dla grupy 1-10 osób
3.900 PLN netto dla grupy 11-20 osób


Rezerwacja terminu:

Skorzystaj z opcji "ZŁÓŻ ZAMÓWIENIE" w górnej części strony




 

TERMINY SZKOLEŃ 2019

Interesuje Cię realizacja szkolenia zamkniętego w terminie innym niż wskazane poniżej? Napisz do nas na adres: info@bnt-sigma.pl i zaproponuj kilka terminów
- postaramy się zmienić nasze plany, aby wyjść naprzeciw Twoim oczekiwaniom.

 


 
 

TEMAT SZKOLENIA

 

TERMIN SZKOLENIA

 

LOKALIZACJA SZKOLENIA


 
 

Alergeny w żywności cz.2

  27 listopad 2019  

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.2

  30 listopad 2019  

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.2

  7 grudzień 2019  

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.2

  11 grudzień 2019  

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.2

  12 grudzień 2019  

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.2

  14 grudzień 2019  

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.2

  19 grudzień 2019  

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.2

  20 grudzień 2019  

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.2   15 styczeń 2020   Twoja firma
Alergeny w żywności cz.2   16 styczeń 2020   Twoja firma
Alergeny w żywności cz.2   17 styczeń 2020   Twoja firma
Alergeny w żywności cz.2   24 styczeń 2020   Twoja firma
Alergeny w żywności cz.2   29 styczeń 2020   Twoja firma

 
 

 



OFERTA SZKOLENIA DO POBRANIA

Kliknij zdjęcie poniżej, aby pobrać dokument pdf:

Kliknij, aby pobrać program szkolenia WALIDACJA CZYSZCZENIA ALERGENÓW

 



NIEODPŁATNE WEBINARIA. ZADAJ PYTANIE.

POZNAJ PERSPEKTYWĘ PRACOWNIKÓW

INNYCH FIRM.

 

 

 

Warunki świadczenia usługi

Cena szkolenia obejmuje (szkolenie tradycyjne) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Płatność za szkolenie Na podstawie faktury VAT wystawionej po szkoleniu (30-dniowy termin płatności).
BONUS dla uczestnika szkolenia Usługa "Zadaj pytanie ekspertowi" - prawo do nieodpłatnych konsultacji drogą e-mail przez rok od daty uczestnictwa w szkoleniu.

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl