Lepsza oferta? W Newsletter!

• Oferty niedostępne na stronie www
 Wiadmość wysyłamy raz w miesiącu


g -




Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22   info@bnt-sigma.pl
FORMULARZ WYCENY SZKOLENIA ZAMKNIĘTEGO

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Hygienic design I – higiena budowy urządzeń produkcyjnych wchodzących w bezpośredni kontakt z produktem

Status szkolenia: Trwa nabór - zagłosiła się już minimalna wymagana liczba uczestników
Czas trwania szkolenia: 2 dni (ok. 14h)
Cena brutto: 2 583,00 zł 2583.00
Cena netto: 2 100,00 zł
quantity os.
Zyskujesz 20 PUNKTÓW SIGMA [?]

Szczegółowy opis

Szkolenie "Hygienic design I - higiena budowy urządzeń produkcyjnych wchodzących w bezpośredni kontakt z produktem"

Higienicznie zaprojektowana linia technologiczna to podstawa skutecznych i efektywnych kosztowo procesów czyszczenia oraz jeden z warunków wstępnych dla produkcji bezpiecznych, wysokiej jakości produktów. Projektowanie maszyn i linii produkcyjych, wdrażanie zmian na funkcjonujących już liniach produkcyjnych, powinno uwzględniać zasady higienicznego projektowania urządzeń - wówczas inwestycje i prowadzone projekty nie będą źródłem nowych zagrożeń dla higieny procesu produkcyjnego.

Dzięki przedstawionym przykładom dobrych i złych rozwiązań konstrukcyjnych, uczestnicy szkolenia dowiedzą się:

  • Jakie cechy powinny posiadać urządzenia w liniach higienicznych, a jakie w liniach aseptycznych
  • Na jakie elementy urządzenia zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu i uruchomienia urządzenia, walidacji czyszczenia linii
  • W jaki sposób bezpiecznie oddzielić linię zawierającą produkt od linii zawierającej środek myjący
  • W jaki sposób pobierać próbki z zamkniętych instalacji higienicznych i aseptycznych
  • W których punktach pobierać wymazy mikrobiologiczne
  • W jaki sposób zweryfikować skuteczność czyszczenia, płukania, dezynfekcji linii

Szkolenie polecane jest w szczególności:

  • Pracownikom firm odpowiedzilanych za: projektowanie maszyn i linii produkcyjnych, zbudowanie linii 
  • Pracownikom działów inwestycji i inżynierom odpowiedzialnym za wybór i odbiór nowych urządzeń
  • Pracownikom opiniującym propozycje zmian
  • Pracownikom zaangażowanym w rozwiązywanie problemów jakościowych
  • Pracownikom działów kontroli jakości przeprowadzającym testy czystości linii

Ciekawe szkolenie HACCP dla pracowników Twojego zakładu? Interesuje Cię projektowanie maszyn i linii produkcyjnych?
Zdecyduj się na szkolenie "Hygienic design"!

 


ZAKRES MERYTORYCZNY SZKOLENIA:

1. Wymagania higieniczne dla urządzeń wg PN-EN 1672-2

2. Atestacja i certyfikacja urządzeń

  • atest PZH, certyfikat higieniczności, certyfikat aseptyczności,

3. Mikrobiologia dla nie-mikrobiologów

  • Czynniki wpływające na tempo wzrostu mikroorganizmów,
  • Biofilmy - mechanizm powstawania, zapobieganie i usuwanie biofilmów.

4. Czyszczenie, dezynfekcja, sanityzacja, sterylizacja linii

  • Środki myjące, środki dezynfekujące (skład, charakterystyka),
  • Zasady przygotowywania linii do mycia,
  • Monitorowanie skuteczności mycia i płukania linii,
  • Dobre praktyki inżynieryjne w projektowaniu instalacji CIP,
    procesów dezynfekcji i sterylizacji linii.

5. Wymagania, punkty istotne podczas oceny higienicznej, dobre praktyki,
często popełniane błędy

  • Materiały wchodzące w kontakt z produktem (stal, elastomery, tworzywa sztuczne, materiały ceramiczne),
  • Jakość wykończenia powierzchni, pomiar chropowatości,
  • Połączenia spawane (m.in. metody oceny jakości spoin),
  • Przyłącza demontowalne,
  • Uszczelnianie części nieruchomych oraz ruchomych,
    (m.in. uszczelnienia mechaniczne, "bariera parowa"),
  • Zawory (m.in. zawory membranowe, zawory motylkowe, zawory kulowe),
  • Pompy (m.in. pompy membranowe, pompy perystaltyczne, pompy tłokowe, pompy śrubowe, pompy wirowe),
  • Zbiorniki,
  • Rozdzielanie linii zawierających produkt i środek myjący,
  • Systemy odrzutu produktu niezgodnego w procesach pasteryzacji i sterylizacji w przepływie,
  • Urządzenia pomiarowe (pomiar temperatury, ciśnienia, przepływu, poziomu),
  • Rozwiązania do higienicznego i aseptycznego pobierania próbki produktu.

6. Testy higieniczności urządzeń; podstawy walidacji czyszczenia

7. Ćwiczenia i zadania m.in. dobór materiałów uszczelnienia, praca ze schematami P&ID


 

 

Termin szkolenia:
18 - 19 listopada 2017

Lokalizacja:
Poznań
Roosevelta 20
Hotel Mercure

 

 

 

Termin szkolenia:
15 - 16 marca 2018

Lokalizacja:
Białka Tatrzańska
Środkowa 181
Hotel Bania

 

 

 

Termin szkolenia:
16 - 17 czerwca 2018

Lokalizacja:
Gdańsk
Czarny Dwór 4
Hotel Dal

 

 

 

Termin szkolenia:
4 - 5 października 2018

Lokalizacja:
Warszawa
Mikołajska 2
Hotel Roko

 

 

 

Termin szkolenia:
1 - 2 grudnia 2018

Lokalizacja:
Uniejów
Zamkowa 2
Zamek Arcybiskupów
Gnieźnieńskich

 

 

 


 




 

 

 

 

Warunki świadczenia usługi

Cena szkolenia obejmuje (szkolenie tradycyjne) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, obiad, przerwy kawowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Cena szkolenia nie obejmuje Zakwaterowania (osoby zainteresowane zakwaterowaniem proszone są o bezpośredni kontakt z wybranym przez siebie hotelem; Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA nie rezerwuje noclegów).
Zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu Na podstawie wypełnionego elektronicznie "FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO" (patrz wyżej).
Rezygnacja z uczestnictwa w szkoleniu Prosimy o niezwłoczny kontakt telefoniczny lub e-mail.
Płatność za szkolenie Na podstawie faktury VAT wystawionej po szkoleniu (30-dniowy termin płatności).
BONUS dla uczestnika szkolenia Usługa "Zadaj pytanie ekspertowi" - prawo do nieodpłatnych konsultacji drogą e-mail przez rok od daty uczestnictwa w szkoleniu.

Produkty powiązane

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl