Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22   info@bnt-sigma.pl

Rozwiązywanie problemów jakościowych oraz poprawa wyglądu i tekstury żywności z zastosowaniem nowoczesnych technik obrazowania

Status szkolenia: nie dotyczy
Czas trwania szkolenia: nie dotyczy
Cena brutto: 4 428,00 zł 4428.00
Cena netto: 3 600,00 zł
ilość szt
Zyskujesz 5 PUNKTÓW SIGMA [?]

Szczegółowy opis

Rozwiązywanie problemów jakościowych oraz poprawa wyglądu i tekstury żywności z zastosowaniem nowoczesnych technik obrazowania


Wygląd i tekstura żywności są dla konsumentów niezmiernie ważnymi atrybutami jakościowymi. Dla ich kształtowania, konieczne jest najpierw poznanie struktury produktu i zrozumienie czynników, które na nią wpływają. Nowoczesne techniki obrazowania pozwalają zwizualizować strukturę żywności i tym samym pomóc w zrozumieniu wpływu poszczególnych surowców i procesu technologicznego na wygląd i konsystencję wyrobu gotowego.

 

Emulgator

Fot.1 Nierównomiernie rozmieszczony emulgator (jasno kontrastujący) utrudniający uzyskanie pożądanej konsystencji produktu (skaningowa mikroskopia elektronowa)

 

agregacja tłuszczu 

Fot.2 Różny stopień agregacji cząsteczek tłuszczu otrzymany w różnych warunkach procesowych, który następnie wpływa na skuteczność mieszania składników i ostateczną teksturę wyrobu gotowego (mikrofotografia w świetle spolaryzowanym)

 

mikroskopia optyczna

Fot.3 Ocena stopnia napowietrzenia emulsji typu woda w oleju w projekcie poprawy stabilności wyrobu (po lewej); ocena wpływu warunków procesowych na zmianę zachowania się skrobii w sosie bazującym na skrobii (po prawej) (mikroskopia optyczna)

 

tłuszcz

Fot.4 Produkt zawierający masę kremową - postępująca w trakcie przechowywania agregacja cząsteczek tłuszczu pogarsza wygląd i doznania smakowe (ang. mouth feel) (mikroskopia optyczna).

   

 

CEL BADAŃ

W ramach usługi staramy się pomóc naszym Klientom w zrozumieniu wpływu surowców (ich stanu) i parametrów procesu produkcyjnego na wygląd i teksturę wyrobu, tak aby zidentyfikować przyczynę zaistniałego problemu jakościowego, poprawić jego jakość lub rozwinąć nowy wyrób o pożądanych właściwościach. W przypadku badania technikami obrazowania próbek z testów przechowalniczych, niekiedy jest możliwe wcześniejsze ujawnienie defektów i tym samym skrócenie czasu trwania nieudanych testów. Wiemy, że "surowy wynik z laboratorium" to za mało, dlatego istotnym elementem usługi jest dostarczenie interpretacji do uzyskanych wyników badań przez eksperta technicznego-technologa żywności.

 

STOSOWANE TECHNIKI BADAWCZE

W zależności od postawionego problemu/celu badania, stosowane są pojedynczo lub w połączeniu, poniższe techniki badawcze:

Mikroskopia optyczna. Może być wykorzystana do badania wpływu obecnego w produkcie oleju/tłuszczu, białka, skrobii, włókien roślinnych i włókien mięsniowych, gum i hydrokoloidów.

Skaningowa mikroskopia elektronowa (SEM - Scanning Electron Microscopy). Charakter powierzchni próbki, obecne na powierzchni próbki pęknięcia, mogą być istotnym źródłem informacji np. na temat stopnia napowietrzania, czy gęstości wyrobu.

Spektrometria dyspersji energii promieniowania rentgenowskiego (EDX - Energy Dispersive X-Ray). Badanie składu pierwiastkowego może być wykorzystane w celu określenia rozmieszczenia lub stopnia rozpuszczania składników takich jak sól, proszek kakaowy, tłuszcze.

Inne techniki. Dostarczają wyników ilościowych dla cech takich jak: wielkość cząstek, kształt, napowietrzenie produktu, gęstość.

 

CENA USŁUGI

Każdy problem jest inny i wymaga zaangażowania różnego sprzętu, przeprowadzenia badań w różnej ilości powtórzeń. Podana powyżej cena jest więc tylko orientacyjnym kosztem realizacji usługi, a ostatecznej wyceny zlecenia możemy dokonać po przesłaniu nam zapytania ze szczegółowym opisem problemu do rozwiązania (cena ostateczna może więc być niższa lub wyższa).
Za ocenę wstępną (która czasami wiąże się już z przeprowadzeniem pewnych badań w laboratorium) nie pobieramay żadnych opłat. Ocena wstępna ma na celu określenie, czy jesteśmy w stanie rozwiązać postawiony problem.


JAK ZAMÓWIĆ USŁUGĘ

Prosimy o opisanie obiektu badań i problemu do rozwiązania i wysłanie wiadomości e-mail na adres info@bnt-sigma.pl, Następnie dokonamy oceny zapytania pod kątem możliwości rozwiązania postawionego problemu i skontaktujemy się z Państwem celem przedstawienia oferty cenowej i planowego toku badań. 
Zachowujemy pełną poufność przekazanych informacji i wyników badań.

 


 

 


Kliknij, aby powrócić do kategorii: Usługi eksperckie

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl