Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22   info@bnt-sigma.pl

Audit techniczny - optymalizacja etapów procesu wytwarzania mających wpływ na proces obróbki termicznej wyrobu

procesy termiczne - audit.png
  • nowość
Status szkolenia: nie dotyczy
Czas trwania szkolenia: nie dotyczy
Cena brutto: 4 305,00 zł 4305.00
Cena netto: 3 500,00 zł
ilość szt
Zyskujesz 35 PUNKTÓW SIGMA [?]

Szczegółowy opis

Chciałbyś skrócić czas pasteryzacji/ sterylizacji wyrobu?
Zamów audit techniczny procesu i zoptymalizuj etapy wytwarzania mające wpływ na proces obróbki termicznej wyrobu.


Każdy producent żywności chciałby, aby czasy poszczególnych operacji produkcyjnych były możliwie jak najkrótsze – czas produkcji bezpośrednio i pośrednio przekłada się na koszt wytwarzania wyrobu.

W produkcji produktów sterylizowanych i pasteryzowanych jednym z najdłuższych i zarazem najbardziej krytycznych pod względem jakościowym, jest czas trwania procesu termicznego w autoklawie czy tunelu pasteryzacyjnym. W wielu zakładach często jednak spotka się jeszcze następujące podejście – „Skoro produkt musi być bezpieczny, to proces termiczny musi być długi - nic nie da się z tym zrobić. Pozostała część linii produkcyjnej musi dostosować swoją wydajność do możliwości procesu obróbki cieplnej”. Niestety dostatecznie nie docenia się również przy tym wpływu pozostałych etapów produkcji na wymagany czas procesu termicznego. W rzeczywistości wiele czynników ma bezpośredni wpływ na to, w jaki sposób produkt będzie się zachowywał w autoklawie oraz jak będzie wyglądał "najgorszy przypadek" użyty podczas walidacji procesu termicznego. Przykładowo: Wielkość przestrzeni powietrznej (to ile dokładnie produktu jest nalewane do opakowania i jaka jest dokładność nalewu) w puszcze czy słoiku sterylizowanym w autoklawie rotacyjnym lub autoklawie typu ciągłego "cooker cooler", będzie miała ogromny wpływ na czas uzyskania wymaganego F0. Podobnie będzie w przypadku rodzaju skrobi zastosowanej w recepturze produktu dla procesów statycznych.

Całościowe spojrzenie z zewnątrz na proces produkcji przez doświadczonego technologa żywności i specjalisty w projektowaniu procesów termicznych, może wskazać wiele punktów w bieżącej praktyce produkcyjnej zakładu, których niewielka zmiana pozwoli skrócić czas procesu termicznego, a tym samym poprawić jakość produktu i obniżyć jego koszt produkcji.

 

CEL USŁUGI

Ocena całości procesu produkcyjnego wskazanego wyrobu z portfolio Klienta (operacji poprzedzających proces termiczny) i zidentyfikowanie tych czynników, których zmiana może pozwolić na skrócenie stosowanego czasu obróbki termicznej wyrobu.

PRZEBIEG REALIZACJI USŁUGI

Uzgodnienie wymagań wobec procesu produkcyjnego i produktu pomiędzy Klientem a Ekspertem ds. Projektowania Procesów Termicznych.

  1. Zapoznanie się Eksperta ds. Projektowania Procesów Termicznych z przebiegiem poszczególnych etapów procesu wytwarzania (na miejscu u Klienta podczas procesu produkcyjnego), stosowanymi urządzeniami, planem HACCP oraz pozostałymi dokumentami systemu zarządzania jakością istotnymi z punktu widzenia projektowania procesów termicznych i nadzoru przebiegu produkcji.
  2. Opcjonalnie: Ekspert BNT SIGMA uzgadnia z Klientem zasady przeprowadzenia dodatkowych pomiarów obecnego procesu termicznego.
  3. Analiza uzyskanych danych i przygotowanie propozycji zmian do wdrożenia przez Klienta.
  4. Opcjonalnie: Zaprojektowanie nowego procesu termicznego. Zaplanowanie walidacji nowego procesu. Współuczestniczenie Eksperta BNT SIGMA w pierwszej produkcji wyrobu z zastosowaniem nowego procesu.

CENA USŁUGI

Powyższa cena przedstawia orientacyjny dzienny koszt pracy Eksperta ds. Projektowania Procesów Termicznych na miejscu u Klienta.
W zależności od zakresu projektu i ilości nowych danych jakie należy pozyskać, projekt może wymagać od dwóch do kilkunastu dni pracy Eksperta.

 




 

 

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl