Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów w technologii "in pack"

pasteryzacja i sterylizacja żywności.jpg
  • nowość
Status szkolenia: Trwa nabór
Czas trwania szkolenia: 2 dni (ok. 14h)
Cena brutto: 3 567,00 zł 3567.00
Cena netto: 2 900,00 zł
quantity os.
Zyskujesz 25 PUNKTÓW SIGMA [?]

Szczegółowy opis

Szkolenie "Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów w technologii in pack"

Procesy pasteryzacji i sterylizacji służą zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego oraz wymaganej stabilności mikrobiologicznej wyrobu w okresie jego daty ważności. Czasami procesy ogrzewania pomagają w uzyskaniu odpowiedniej tekstury i właściwości sensorycznej wyrobu. Zbyt ostre procesy termiczne wpływają jednak negatywnie na jakość produktów - obniżają ich wartość odżywczą, pogarszają kolor. Szkolenie pomaga lepiej zrozumieć cel stawiany danym procesom obróbki cieplnej oraz tempo redukcji drobnoustrojów, które są poddane działaniu temperatury. Szkolenie jest doskonałym punktem wyjścia do rozpoczęcia prac nad optymalizacją stosowanych w zakładzie procesów obróbki cieplnej, a w konsekwencji do podniesienia jakości produkowanych wyrobów oraz redukcji zużywanych w zakładzie mediów.

Uczestnicy szkolenia dowiedzą się m.in:

  • Jakie parametry są kluczowe dla projektowania procesów obróbki cieplnej
  • Jakie mikroorganizmy są mikroorganizmami „targetowymi” dla procesów pasteryzacji i sterylizacji wybranych produktów spożywczych
  • W jaki sposób ustalić (obliczyć) parametry procesu dla zapewnienia bezpieczeństwa oraz odpowiedniej trwałości mikrobiologicznej wyrobu gotowego
  • W jaki sposób obliczyć ilość ciepła dostarczonego w danym procesie termicznym

Szkolenie polecane jest w szczególności:

  • Technologom i inżynierom zaangażowanym w projektowanie oraz optymalizację procesów pasteryzacji i sterylizacji produktów spożywczych
  • Osobom odpowiedzialnym za prowadzenie działań wyjaśniających dla problemów związanych z jakością mikrobiologiczną wyrobów
  • Osobom podejmującym decyzje co do wyrobów otrzymanych w procesach dotkniętych odchyleniem od zaprojektowanego procesu termicznego
  • Auditorom systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (HACCP, BRC Food, IFS Food, FSSC 22000)

 


ZAKRES MERYTORYCZNY SZKOLENIA:

1. Wprowadzenie do tematyki obróbki termicznej w opakowaniu

  • Istotne cechy procesu odróżniające od procesów obróbki termicznej w przepływie
  • Krytyczne parametry obróbki termicznej
  • Przykłady typowych procesów produkcji i znaczenie poszczególnych kroków dla procesu termicznego

2. Aspekty mikrobiologiczne

  • Parametry charakteryzujące termooporność mikroorganizmów: D-value, z-value
  • Drobnoustroje docelowe dla procesów pasteryzacji i sterylizacji
  • Obliczanie wartości Fo, Po

3. Projektowanie wymaganego procesu termicznego zapewniającego:

  • Bezpieczeństwo zdrowotne produktu
  • Brak zepsucia mikrobiologicznego produktu w założonych warunkach przechowywania

4. Krytyczne punkty procesu produkcji mające bezpośredni wpływ na projektowanie procesu termicznego
    (wyznaczanie tzw. najgorszego przypadku)

5. Rodzaje, budowa autoklawów

  • Stosowane urządzenia a typ utrwalanego produktu i rodzaj procesu produkcji
  • Zalety i wady poszczególnych rozwiązań

6. Wpływ kontroli procesu i mediów na proces termiczny

7. Zadania praktyczne dla uczestników m.in.

  • Obliczanie wymaganego procesu termicznego dla wyrobu o danym poziomie skażenia mikrobiologicznego
  • Przykłady problemów i znajdowanie ich możliwych przyczyn

8. Egzamin końcowy (udział dobrowolny)

Zaleca się, aby uczestnicy szkolenia dysponowali własnym komputerem przenośnym z arkuszem kalkulacyjnym
np. z oprogramowaniem MS Excel.

 

 

PROGRAM SZKOLENIA I INFORMACJE ORGANIZACYJNE:
(kliknij zdjęcie poniżej, aby pobrać dokument pdf)

Kliknij, aby pobrać program szkolenia PROCESY TERMICZNEGO UTWALANIA ŻYWNOŚCI



 

 

 

 

Warunki świadczenia usługi

Cena szkolenia obejmuje (szkolenie tradycyjne) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, obiad, przerwy kawowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Cena szkolenia nie obejmuje Zakwaterowania (osoby zainteresowane zakwaterowaniem proszone są o bezpośredni kontakt z wybranym przez siebie hotelem; Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA nie rezerwuje noclegów).
Zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu Na podstawie wypełnionego elektronicznie "FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO" (patrz wyżej).
Rezygnacja z uczestnictwa w szkoleniu Prosimy o niezwłoczny kontakt telefoniczny lub e-mail.
Płatność za szkolenie Na podstawie faktury VAT wystawionej po szkoleniu (30-dniowy termin płatności).

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl