Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22   info@bnt-sigma.pl

Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów w technologii "in pack"

procesy termicze projektowanie.png
  • nowość
Dostępność usługi: Określ: formę, termin, opcję VAT szkolenia
Czas realizacji usługi: Szkolenie 2-dniowe
Cena brutto: 9 840,00 zł 9840.00
Cena netto: 8 000,00 zł
ilość os./szt.
* - Pole wymagane
Ocena: 4.11111

Szczegółowy opis

Szkolenie "Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów
w technologii in pack
"

Procesy pasteryzacji i sterylizacji służą zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego oraz wymaganej stabilności mikrobiologicznej wyrobu w okresie jego daty ważności. Czasami procesy ogrzewania pomagają w uzyskaniu odpowiedniej tekstury i właściwości sensorycznej wyrobu. Zbyt ostre procesy termiczne wpływają jednak negatywnie na jakość produktów - obniżają ich wartość odżywczą, pogarszają kolor. Szkolenie pomaga lepiej zrozumieć cel stawiany danym procesom obróbki cieplnej oraz tempo redukcji drobnoustrojów, które są poddane działaniu temperatury. Szkolenie jest doskonałym punktem wyjścia do rozpoczęcia prac nad optymalizacją stosowanych w zakładzie procesów obróbki cieplnej, a w konsekwencji do podniesienia jakości produkowanych wyrobów oraz redukcji zużywanych w zakładzie mediów.

Uczestnicy szkolenia dowiedzą się m.in:

  • Jakie parametry są kluczowe dla projektowania procesów obróbki cieplnej
  • Jakie mikroorganizmy są mikroorganizmami „targetowymi” dla procesów pasteryzacji i sterylizacji wybranych produktów spożywczych
  • W jaki sposób ustalić (obliczyć) parametry procesu dla zapewnienia bezpieczeństwa oraz odpowiedniej trwałości mikrobiologicznej wyrobu gotowego
  • W jaki sposób obliczyć ilość ciepła dostarczonego w danym procesie termicznym

Szkolenie polecane jest w szczególności:

  • Technologom i inżynierom zaangażowanym w projektowanie oraz optymalizację procesów pasteryzacji i sterylizacji produktów spożywczych
  • Osobom odpowiedzialnym za prowadzenie działań wyjaśniających dla problemów związanych z jakością mikrobiologiczną wyrobów
  • Osobom podejmującym decyzje co do wyrobów otrzymanych w procesach dotkniętych odchyleniem od zaprojektowanego procesu termicznego
  • Auditorom systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (HACCP, BRC Food, IFS Food, FSSC 22000)

 


ZAKRES SZKOLENIA

 

1. Podstawy termicznego utrwalania żywności w opakowaniu

  • Sterylizacja i pasteryzacja, różnice oraz wymagania komercyjne. Istotne cechy procesu odróżniające od termicznego utrwalania w przepływie. Przykłady procesów produkcyjnych z różnych europejskich fabryk i znaczenie poszczególnych kroków produkcji dla procesów termicznych

2. Parametry charakteryzujące termooporność mikroorganizmów: D-value, z-value

3. Pierwszy etap termicznego utrwalania żywności: Kwalifikacja (walidacja) autoklawu, czyli pomiary dystrybucji ciepła

  • Punkt ten może zostać opracowany konkretnie dla autoklawów w fabryce Klienta, jeśli klient udostępni wcześniej wymagane informacje na temat swoich urządzeń. W sytuacji kiedy same urządzenia będą bardzo dobrze znane osobie szkolącej z wcześniejszych projektów, potrzebne będą tylko brakujące dane charakterystyczne dla produkcji Klienta.

    (W wersji zaawansowanej, możliwe jest specjalistyczne szkolenie z walidacji autoklawów według wymagań Campden BRI, wymagane m.in. przez FDA przy eksporcie produktów do USA.)

4. Podstawy transferu ciepła dla różnego rodzaju produktów i różnych opakowań

5. Pomiary penetracji ciepła w opakowaniu dla różnych typów procesu. Teoria oraz praktyka wykonywania pomiarów w zakładach produkcyjnych

  • Możliwe przygotowanie ćwiczenia dla scenariusza przeprowadzania pomiarów dla produkcji Klienta.

6. Instrumenty do pomiaru penetracji ciepła

  • Jeśli Klient posługuje się instrumentami i programem Ellab, możliwe jest przeprowadzenie krótkiego szkolenia czy prezentacji z obsługi i radzenia sobie z problemami użytkowania.

7. Wyznaczanie najzimniejszego punktu w opakowaniu

8. Obliczanie wartości P0/F0

  • Punkt uwzględnia obliczenia w arkuszu Excel na rzeczywistych danych Klienta bądź dostarczonych przez trenera BNT SIGMA.

9. Określanie docelowej wartości P0 i F0, aspekt bezpieczeństwa produktu oraz jego terminu przydatności do spożycia Opracowywanie najgorszego przypadku dla walidacji produktu (receptura produktu oraz program autoklawu). Znaczenie poszczególnych etapów produkcji dla parametrów procesu termicznego.

  • Po omówieniu czynników determinujących tzw. najgorszy przypadek, uczestnicy szkolenia wspólnie opracują najgorszy przypadek dla wcześniej wyselekcjonowanych produktów Klienta (wymagane informacje szkolący uzyska przed szkoleniem, bądź jeśli uczestnicy szkolenia będą mieli dostęp do danych produkcyjnych, mogą opracować wszystko od początku do końca podczas ćwiczenia).

10. Przykładowy plan HACCP. Omówienie typowych krytycznych punktów kontroli. Ćwiczenia typu „case study”, omówienie problemów i wyjaśnienie przyczyn.

11. Wprowadzenie do optymalizacji procesów termicznych. Krótkie omówienie programów do modelowania przebiegu procesu.

12. Dodatkowo, na życzenie Klienta, możliwe jest przeprowadzenie ćwiczenia praktycznego pomiaru penetracji ciepła w opakowaniu, na realnych produktach Klienta. Do wyboru scenariusze, zależnie od ilości uczestników, dostępności autoklawów, przyrządów pomiarowych i czasu. Minimalny czas ćwiczenia to 4 godziny. Ćwiczenie powinno być przygotowane wspólnie z osobą oddelegowaną od Klienta., może to być uczestnik szkolenia.

  • produkt grzejący się konwekcyjnie
  • produkt grzejący się kondukcyjnie
  • produkt typu "broken heatng"

 

Wszystkie punkty szkolenia będą dopracowane z uwzględnieniem praktycznych potrzeb Klienta, w wyniku wymiany informacji pomiędzy trenerem BNT SIGMA, a osobą odpowiedzialną po stronie Klienta.

Proponowany powyżej program szkolenia obejmuje minimum dwa do trzech dni szkolenia (16 – 24 godziny), w zależności od ilości wybranych przez Zamawiającego opcji ćwiczeń praktycznych (zaznaczone kursywą).

 




DOSTĘPNE FORMY SZKOLENIA

 


SZKOLENIE ZAMKNIĘTE

Na miejscu w Państwa firmie


Szkolenie zamknięte to:

  • Najdogodniejsza opcja dla omówienia zagadnień najbardziej interesujących pracowników Państwa firmy
  • Wiele dostępnych terminów, brak ryzyka odwołania szkolenia

Cena szkolenia dla grupy 1-6 osób:

Szkolenie 2-dniowe    8000 PLN netto
Szkolenie 3-dniowe 12.000 PLN netto

Szkolenie "Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów..." jest szkoleniem specjalistycznym.
W trosce o efektywność szkolenia, nie szkolimy grup większych niż 6-cio osobowe.


Rezerwacja terminu szkolenia:

Krok 1. Wyślij do nas email na adres info@bnt-sigma.pl i wskaż miesiąc (lub propozycję dokładnego terminu) w jakim chciałbyś, abyśmy zorganizowali szkolenie.

Krok 2. Oczekuj na potwierdzenie możliwości przeprowadzenia szkolenia we wskazanym terminie.

Krok 3. Po uzyskaniu potwierdzenia dostępności terminu, skorzystaj z opcji "WYŚLIJ ZGŁOSZENIE", aby złożyć zamówienie na szkolenie.

 


 




OFERTA SZKOLENIA DO POBRANIA

Kliknij, aby pobrać program szkolenia PROCESY TERMICZNEGO UTWALANIA ŻYWNOŚCI

 





NIEODPŁATNE WEBINARIA. ZADAJ PYTANIE.

POZNAJ PERSPEKTYWĘ PRACOWNIKÓW

INNYCH FIRM.


 



 

 

Warunki świadczenia usługi

Cena szkolenia obejmuje (szkolenie tradycyjne) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, obiad, przerwy kawowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Cena szkolenia nie obejmuje Zakwaterowania (osoby zainteresowane zakwaterowaniem proszone są o bezpośredni kontakt z wybranym przez siebie hotelem; Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA nie rezerwuje noclegów).
Zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu Na podstawie wypełnionego elektronicznie "FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO" (patrz wyżej).
Rezygnacja z uczestnictwa w szkoleniu Prosimy o niezwłoczny kontakt telefoniczny lub e-mail.
Płatność za szkolenie Na podstawie faktury VAT wystawionej po szkoleniu (30-dniowy termin płatności).

Produkty powiązane

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl