Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22   info@bnt-sigma.pl

Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów w technologii "in pack"

procesy termicze projektowanie.png
  • nowość
Dostępność usługi: Trwa nabór
Czas realizacji usługi: Szkolenie 2-dniowe
Cena brutto: 9 840,00 zł 9840.00
Cena netto: 8 000,00 zł
ilość os./szt.
* - Pole wymagane
Ocena: 4.11111

Szczegółowy opis

Szkolenie "Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów
w technologii in pack
"

Procesy pasteryzacji i sterylizacji służą zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego oraz wymaganej stabilności mikrobiologicznej wyrobu w okresie jego daty ważności. Czasami procesy ogrzewania pomagają w uzyskaniu odpowiedniej tekstury i właściwości sensorycznej wyrobu. Zbyt ostre procesy termiczne wpływają jednak negatywnie na jakość produktów - obniżają ich wartość odżywczą, pogarszają kolor. Szkolenie pomaga lepiej zrozumieć cel stawiany danym procesom obróbki cieplnej oraz tempo redukcji drobnoustrojów, które są poddane działaniu temperatury. Szkolenie jest doskonałym punktem wyjścia do rozpoczęcia prac nad optymalizacją stosowanych w zakładzie procesów obróbki cieplnej, a w konsekwencji do podniesienia jakości produkowanych wyrobów oraz redukcji zużywanych w zakładzie mediów.

Uczestnicy szkolenia dowiedzą się m.in:

  • Jakie parametry są kluczowe dla projektowania procesów obróbki cieplnej
  • Jakie mikroorganizmy są mikroorganizmami „targetowymi” dla procesów pasteryzacji i sterylizacji wybranych produktów spożywczych
  • W jaki sposób ustalić (obliczyć) parametry procesu dla zapewnienia bezpieczeństwa oraz odpowiedniej trwałości mikrobiologicznej wyrobu gotowego
  • W jaki sposób obliczyć ilość ciepła dostarczonego w danym procesie termicznym

Szkolenie polecane jest w szczególności:

  • Technologom i inżynierom zaangażowanym w projektowanie oraz optymalizację procesów pasteryzacji i sterylizacji produktów spożywczych
  • Osobom odpowiedzialnym za prowadzenie działań wyjaśniających dla problemów związanych z jakością mikrobiologiczną wyrobów
  • Osobom podejmującym decyzje co do wyrobów otrzymanych w procesach dotkniętych odchyleniem od zaprojektowanego procesu termicznego
  • Auditorom systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (HACCP, BRC Food, IFS Food, FSSC 22000)

 


ZAKRES SZKOLENIA

 

1. Podstawy termicznego utrwalania żywności w opakowaniu

  • Komercyjna sterylność wyrobu
  • Drobnoustroje targetowe dla procesów pasteryzacji i sterylizacji żywności o zróżnicowanej wartości pH i kwasowości
  • Drobnoustroje patogenne, drobnoustroje psujące żywność
  • Czynniki wpływające na wzrost mikroorganizmów (temperatura, pH, kwasowość, aktywność wody, warunki tlenowe/ warunki beztlenowe)
  • Formy wegetatywne bakterii, przetrwalniki, bakterie toksynotwórcze
  • Kroki w projektowaniu procesów termicznych (mapowanie temperatury w autoklawie, testy penetracji ciepła do opakowania)

2. Parametry charakteryzujące termooporność mikroorganizmów

  • D-value, z-value
  • Pozyskiwanie informacji na temat wartości D i z

3. Kwalifikacja/ walidacja autoklawu - pomiary dystrybucji temperatury w autoklawie jako warunek wstępny dla procesów termicznego utrwalania żywności

  • Rodzaje mediów grzewczych, rodzaje autoklawów
  • Odbiór techniczny autoklawu
  • Planowanie testów rozkładu temperatur w komorze autoklawu (ilość pomiarów w serii pomiarowej, ilość serii pomiarowych)
  • Ocena danych z mapowania rozkładu temperatur

4. Podstawy transferu ciepła dla różnego rodzaju produktów i różnych opakowań

  • Kluczowe charakterystyki wyrobu: lepkość, gęstość
  • Wpływ opakowania na przebieg procesu termicznego
  • Wyznaczanie najzimniejszego punktu w opakowaniu

5. Obliczanie wartości P0/F0 dostarczanej do wyrobu

6. Obliczanie docelowej wartości P0/F0

  • Znaczenie jakości mikrobiologicznej wykorzystywanych surowców
  • Zapewnianie bezpieczeństwa produktu
  • Zapewnianie braku zepsucia mikrobiologicznego wyrobu w terminie przydatności do spożycia

7. Ustalanie parametrów „najgorszego przypadku” dla walidacji produktu, pomiary penetracji ciepła w opakowaniu

  • Czynniki wpływające na dokładność gromadzonych danych i jakość wnioskowania
  • Planowanie pomiarów penetracji ciepła w opakowaniu (ilość pomiarów w serii pomiarowej, ilość serii pomiarowych)
  • Projektowanie warunków walidacji
  • Ocena danych i wnioskowanie

8. Znaczenie poszczególnych etapów produkcji dla parametrów procesu termicznego, przenoszenie kluczowych danych do Planu HACCP, szczelność opakowania, zapobieganie rekontaminacji

  • Przeciek stały, przeciek chwilowy
  • Znaczenie jakości mikrobiologicznej medium chłodzącego
  • Zasady higienicznego postępowania z opakowaniami poddanymi obróbce termicznej
  • Prowadzenie działań wyjaśniających w przypadku wzrostów mikrobiologicznych wyrobów pasteryzowanych / sterylizowanych

9. Pozostałe techniki walidacyjne

  • Inkubowanie opakowań i badania mikrobiologiczne
  • Biowskaźniki, wskaźniki czasu i temperatury (Time Temperature Indicators - TTI’s)

10. Ćwiczenia obliczeniowe, zadania dla uczestników

  • Operacje matematyczne na wartościach D i z
  • Obliczanie wymaganego F0 (dla rzeczywistych danych Klienta, bądź dostarczonych przez trenera BNT SIGMA)
  • Obliczanie wartości P0/F0 dostarczanej do wyrobu
  • Obliczane procesu ekwiwalentnego – przeliczane kombinacji czasu i temperatury na inną kombinację czasu i temperatury

 

  


DOSTĘPNE FORMY SZKOLENIA

 


SZKOLENIE NA MIEJSCU W FIRMIE

Trener przyjeżdża do Państwa firmy w uzgodnionym terminie.


Szkolenie we własnej siedzibie to:

  • Najdogodniejsza opcja dla omówienia zagadnień najbardziej interesujących pracowników Państwa firmy
  • Wiele dostępnych terminów, brak ryzyka odwołania szkolenia

Cena szkolenia dla grupy 1-8 osób:

Szkolenie 2-dniowe    8000 PLN netto

Szkolenie "Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów..." jest szkoleniem specjalistycznym.
W trosce o efektywność szkolenia, nie szkolimy grup większych niż 8-osobowe.


Rezerwacja terminu szkolenia:

Krok 1. Wyślij do nas email na adres info@bnt-sigma.pl i wskaż miesiąc (lub propozycję dokładnego terminu) w jakim chciałbyś, abyśmy zorganizowali szkolenie.

Krok 2. Oczekuj na potwierdzenie możliwości przeprowadzenia szkolenia we wskazanym terminie.

Krok 3. Po uzyskaniu potwierdzenia dostępności terminu, skorzystaj z opcji "WYŚLIJ ZGŁOSZENIE", aby złożyć zamówienie na szkolenie.

 


 




OFERTA SZKOLENIA DO POBRANIA

Kliknij, aby pobrać program szkolenia PROCESY TERMICZNEGO UTWALANIA ŻYWNOŚCI

 





NIEODPŁATNE WEBINARIA. ZADAJ PYTANIE.

POZNAJ PERSPEKTYWĘ PRACOWNIKÓW

INNYCH FIRM.


 



 

 

Warunki świadczenia usługi

Cena szkolenia obejmuje (szkolenie tradycyjne) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, obiad, przerwy kawowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Cena szkolenia nie obejmuje Zakwaterowania (osoby zainteresowane zakwaterowaniem proszone są o bezpośredni kontakt z wybranym przez siebie hotelem; Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA nie rezerwuje noclegów).
Zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu Na podstawie wypełnionego elektronicznie "FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO" (patrz wyżej).
Rezygnacja z uczestnictwa w szkoleniu Prosimy o niezwłoczny kontakt telefoniczny lub e-mail.
Płatność za szkolenie Na podstawie faktury VAT wystawionej po szkoleniu (30-dniowy termin płatności).

Produkty powiązane

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl