Błąd pomiaru 0

Każdemu procesowi pomiarowemu towarzyszą błędy, które ze względu na swój charakter i zachowanie w całym procesie pomiarowym dzielą się na błędy systematyczne, błędy przypadkowe (losowe), błędy grube (w przypadku pomyłki osoby wykonującej pomiar lub błędnego zadziałania sprzętu). Całkowity błąd pomiaru jest sumą błędów przypadkowych i systematycznych i stanowi różnicę między wynikiem badania a wartością prawdziwą lub przyjętą wartością odniesienia. Otrzymany daną metodą pomiarową wynik jest więc tylko pewnym przybliżeniem wartości prawdziwej...

więcej »
Polskie Centrum Akredytacji 0

Akredytacja zgodnie z treścią normy PN-EN ISO/IEC 17000:2006 to "atestacja przez stronę trzecią, dotycząca jednostki oceniającej zgodność, służąca formalnemu wykazaniu jej kompetencji do wykonywania określonych zadań w zakresie oceny zgodności"...

więcej »
Biofilm i metody jego usuwania 0

Niektóre komórki bakteryjne zarówno w środowisku naturalnym jak i sztucznym zdolne są do tworzenia zorganizowanych struktur zwanych biofilmem. Struktura ta ma charakter złożony i pełni szereg funkcji, wśród których do najważniejszych zalicza się ochronną...

więcej »
Media – Powietrze, woda, energia - ISO TS 22002-1; PKT 6. 0

Woda, preparaty chemiczne stosowane w produkcji pary, powietrze na hali produkcyjnej, sprężone powietrze

Magazynowanie i dystrybucja wody. Wymagania dla wody wchodzącej w skład produktu. Zasady zatwierdzania dodatków stosowanych do uzdatniania i przygotowania wody i pary. Filtry stosowane do przygotowania powietrza. Jakość sprężonego powietrza i innych gazów.

 

więcej »
Urządzenia, czyszczenie, utrzymanie ruchu - ISO TS 22002-1; PKT 8. 0

Higieniczne projektowanie. Powierzchnie kontaktujące się z produktem. Nadzór nad sprzętem kontrolno-pomiarowym. Utrzymanie ruchu.

Zasady "hygienic design". Migracja specyficzna z materiałów wchodzących w kontakt z produktem. Sprawdzanie i wzorcowanie sprzętu kontrolno-pomiarowego. Walidacja czyszczenia. Prewencyjne utrzymanie ruchu.

więcej »
Zapobieganie skażeniom krzyżowym - ISO TS 22002-1; PKT 10. 0

Skażenie krzyżowe mikroorganizmami patogennymi. Zanieczyszenie niezadeklarownym alergenem. Ciała obce w żywności.

Rozdział materiałów i procesów. Dedykowanie urządzeń produkcyjnych i planowanie produkcji. Walidacja czyszczenia alergenów. Inspekcje i sparwdzenia elementów wykonanych z materiałów kruchych.

więcej »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl