Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22  lub  530 309 030
 info@bnt-sigma.pl

NOWA FORMA SZKOLEŃ !

Szkolenia zdalne na zamówienie


SZKOLENIA "ZDALNE NA ZAMÓWIENIE"

Przez Internet  | Tylko dla Państwa firmy  |
Już od 1 uczestnika  |  Pewny termin  |

więcej informacji...

Procesy termiczne

| Procesy termicznego utrwalania żywności | Procesy termiczne - pasteryzacja i sterylizacja żywności |

Procesy termiczne stosowane w utrwalaniu żywności (pasteryzacja i sterylizacja) mają na celu zniszczenie w wyrobie poddawanym obróbce termicznej drobnoustrojów zagrażających zdrowiu i życia człowieka (bakterii patogennych), istotną redukcję ilości bakterii psujących żywność (form żywych oraz części przetrwalników), inaktywację enzymów. Procesy termiczne nie niszczą wszystkich drobnoustrojów obecnych w recepturze wyrobu. Najbardziej ciepłoopornymi drobnoustrojami są przetrwalniki bakterii psujących żywność (w szczególności przetrwalniki bakterii termofilnych) - procesy termicznego utrwalania żywności są więc dobierane odpowiednio do rodzaju drobnoustrojów, które mogą być obecne i mogłyby znaleźć warunki rozwoju w danej recepturze wyrobu i w zakładanych warunkach przechowywania wyrobu. Aby zapewnić trwałość wyrobu w temperaturze otoczenia, czyli bez konieczności przechowywania wyrobu w warunkach chłodniczych, kluczowe znaczenie dla ustalenia wymaganego procesu termicznego będzie miało na jakie rynki oferowany ma być dany wyrób - na rynki o klimacie umiarkowanym, czy może gorącym, gdzie temperatury rzędu 40°C umożliwiłyby wzrost przetrwalników bakterii ciepłolubnych. Wydłużanie procesu termicznego/ podnoszenie temperatury procesu będzie więc wymagane dla receptur nie tylko o dużym obciążaniu/ dużej ilości drobnoustrojów "na wejściu", ale przede wszystkich dla tych, które mają zniszczyć przetrwalniki bakterii ciepłolubnych (często bakterii bardziej termoopornych niż bakterii mezofilnych).

Procesy termiczne w przemyśle spożywczym, to jednak nie tylko niszczenie drobnoustrojów. Obróbka cieplna żywności zmienia jej właściwości i od bardzo dawana wykorzystywana jest do nadawania żywności określonych cech sensorycznych, czy tekstury innej niż typowej dla produktu świeżegoW przypadku produktów poddanych nadmiernej obróbce termicznej dochodzi jednak do degradacji wartości odżywczych wyrobów oraz zawartych w nich witamin. Zbyt długie i/lub prowadzone w zbyt wysokiej temperaturze procesy termiczne, niezoptymalizowane elementy procesu produkcyjnego mające miejsce jeszcze przed właściwym procesem termicznym w autoklawie, prowadzą do nadmiernego zużycia energii i niepotrzebnego wzrostu kosztu produkcji.

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA świadczy specjalistyczne usługi dla firm branży spożywczej, które wykorzystują w swoich zakładach procesy termicznego utrwalania żywności:

  • Kwalifikujemy/walidujemy autoklawy. Zmapujemy rozkład temperatur (dystrybucję temperatury) wewnątrz autoklawu, zidentyfikujemy najzimniejsze punkty autoklawu.
  • Walidujemy procesy termiczne. Przy uwzględnieniu właściwych warunków (tzw. worst case scenario), wykonamy testy penetracji ciepła do wnętrza opakowań poddawanych procesowi pasteryzacji/sterylizacji - przeprowadzimy walidację procesu/produktu.
  • Projektujemy i optymalizujemy procesy termiczne. Obliczymy proces termiczny potrzebny do uzyskania wymaganego parametru F0 i P0, pomożemy w zidentyfikowaniu tych operacji w Państwa zakładzie, które wpływają na proces termiczny, i których modyfikacja umożliwiłaby obniżenie temperatury bądź skrócenie czasu pasteryzacji lub sterylizacji.
  • Wykonujemy pomiary różnicy ciśnienia między wnętrzem opakowania a komorą autoklawu.
  • Prowadzimy szkolenia z pasteryzacji i sterylizacji wyrobów. Przeprowadzimy szkolenia dla pracowników odpowiedzialnych za: nadzór nad urządzeniami stosowanymi do pasteryzacji/ sterylizacji wyrobów, opracowywanie receptur wyrobów, nadzór nad prowadzonymi procesami termicznej obróbki żywności.

Szkolenie: Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów spożywczych w opakowaniu

Szkolenie: Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów spożywczych w opakowaniu
Szkolenie: Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów spożywczych w opakowaniu

Forma szkolenia:  NA MIEJSCU W PAŃSTWA FIRMIE

Cena brutto: 9 840,00 zł (netto: 8 000,00 zł )

Krok 4. Testy penetracji ciepła do wyrobu poddawanego procesowi pasteryzacji/ sterylizacji w autoklawie

Krok 4. Testy penetracji ciepła do wyrobu poddawanego procesowi pasteryzacji/ sterylizacji w autoklawie
Krok 4. Testy penetracji ciepła do wyrobu poddawanego procesowi pasteryzacji/ sterylizacji w autoklawie


Forma świadczenia usługi:  PRACA NA MIEJSCU U KLIENTA, PRACA ZDALNA

Cena brutto: 5 535,00 zł (netto: 4 500,00 zł )
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl