Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22  lub  530 309 030
 info@bnt-sigma.pl

NOWA FORMA SZKOLEŃ !

Szkolenia zdalne na zamówienie


SZKOLENIA "ZDALNE NA ZAMÓWIENIE"

Przez Internet  | Tylko dla Państwa firmy  |
Już od 1 uczestnika  |  Pewny termin  |

więcej informacji...

Sterylizacja żywności

| Sterylizacja produktów spożywczych | Przykłady żywności poddawanej sterylizacji | Drobnoustroje tergetowe w sterylizacji żywności |

Sterylizacja żywności jest procesem utrwalania produktów spożywczych o niskiej kwasowości (produkty inne niż napoje alkoholowe, w których każdy ze składników ma wartość pH wyższą niż 4,6 i aktywność wody aw powyżej 0,85), w wyniku którego następuje zniszczenie ciepłoopornych przetrwalników bakterii patogennej Clostridium botulinum oraz przetrwalników i form żywych tych bakterii psujących wyrób, które znalazłyby możliwości wzrostu w wyrobie poddawanym procesowi utrwalenia. Proces sterylizacji żywności zagwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne produktu, gdy do najzimniejszego punktu wyrobu zostanie dostarczona wartość F0 = 3 min. W praktyce, sterylizacja żywności prowadzona jest dla czasów dłuższych niż 3 minuty (przy temperaturze referencyjnej 121,1° C), ze względu na potrzebę istotnej redukcji przetrwalników bakterii psujących żywność, które to są zazwyczaj dużo bardziej termoodporne niż przetrwalniki Clostridium botulinum.
Sterylizacja żywności – przykłady produktów sterylizowanych w opakowaniach: konserwy owocowo-warzywne o pH > 4,6 (np. kukurydza w puszkach, groszek w puszkach, fasolka w puszkach, soczewica w puszkach), mleko, konserwy mięsne, konserwy mięsno-warzywne, dania gotowe, pasztety warzywne.

Ustalenie parametrów sterylizacji dla produktów spożywczych (podobnie jak w przypadku ustalania parametrów pasteryzacji) wymaga zazwyczaj weryfikacji sposobu wdrożenia programu warunków (m.in. postępowania z surowcami i wyrobi przed załadunkiem do autoklawu, działań na rzecz utrzymania odpowiedniej jakości wody używanej do chłodzenia opakowań w autoklawie, szkoleń personelu z zakresu sterylizacji żywności), weryfikacji lub przeprowadzenia mapowania temperatur w autoklawie, zaprojektowania parametrów sterylizacji (czasu i temperatury procesu), wykonania testów penetracji ciepła do opakowań, optymalizacji procesu termicznego.

 

Szkolenie: Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów spożywczych w opakowaniu

Szkolenie: Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów spożywczych w opakowaniu
Szkolenie: Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów spożywczych w opakowaniu

Forma szkolenia:  NA MIEJSCU W PAŃSTWA FIRMIE

Cena brutto: 9 840,00 zł (netto: 8 000,00 zł )

Krok 4. Testy penetracji ciepła do wyrobu poddawanego procesowi pasteryzacji/ sterylizacji w autoklawie

Krok 4. Testy penetracji ciepła do wyrobu poddawanego procesowi pasteryzacji/ sterylizacji w autoklawie
Krok 4. Testy penetracji ciepła do wyrobu poddawanego procesowi pasteryzacji/ sterylizacji w autoklawie


Forma świadczenia usługi:  PRACA NA MIEJSCU U KLIENTA, PRACA ZDALNA

Cena brutto: 5 535,00 zł (netto: 4 500,00 zł )
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl