Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22   info@bnt-sigma.pl

Alergeny w żywności – Metody zapobiegania skażeniom krzyżowym, walidacja czyszczenia

Status szkolenia: Określ: formę, termin, opcję VAT szkolenia
Czas trwania szkolenia: 1 dzień
Cena brutto: 4 182,00 zł 4182.00
Cena netto: 3 400,00 zł
ilość os./szt.
Zyskujesz 30 PUNKTÓW SIGMA [?]
* - Pole wymagane
Ocena: 4.75

Szczegółowy opis

Szkolenie "Alergeny w żywności - Metody zapobiegania skażeniom krzyżowym, walidacja czyszczenia alergenów"


Śladowe ilości składników alergennych przenoszone z wyrobów zawierajacych alergeny do wyrobów niezawierajacych aleregenów? Szkolenie "Alergeny w żywności" omawia kroki jakie powinien podjąć producent żywności, aby uniknąć nadmiernego ostrzegawczego znakowania wyrobu alergenami pokarmowymi. Nadmierne ostrzegawcze znakowanie produktów wszystkimi alerganami funkcjonującymi w zakładzie może istotnie zawężać grupę odbiorców produkowanych wyrobów. Podejście takie do znakowania żywności alergenami jest coraz częściej krytykowane przez jednostki akredytujące systemy zarządzania jakości, jak również samych klientów. Odpowiednie planowanie i prowadzenie procesów produkcyjnych, posługiwanie się zwalidowanymi metodami czyszczenia, szacowanie zakresu potencjalnego skażenia krzyżowego, może być dla producenta żywności szansą na uniknięcie konieczności ostrzegawczego znakowania (sformułowanie "może zawierać...") każdego produkowanego przez siebie wyrobu wszystkimi alergenami występującymi w zakładzie.

Uczestnicy szkolenia dowiedzą się: co można zrobić, aby zmniejszyć ryzyko cross-kontaminacji alergenami; w jaki sposób oszacować ilość alergenu przekazywanego do kolejno produkowanego wyrobu; w jaki sposób wykazać, że poziom skażenia jest akceptowalny i nie jest konieczne ostrzegawcze znakowanie wyrobu.

Szkolenie jest adresowane do: pracownikom działów zarządzania jakością, technologom i liderom obszarów produkcyjnych, osobom zaangażowanym w proces walidacji stosowanych w zakładzie metod czyszczenia, planistom produkcji.



PROGRAM SZKOLENIA

1. Alergia a nietolerancja pokarmowa

  • Objawy alergii pokarmowej, objawy nietolerancji,
  • Dane epidemiologiczne, poziomy alergenów przy których często wywoływane są reakcje alergiczne,
  • Obowiązkowa lista alergenów wg. Rozporządzenia (UE) 1169/2011,
  • Popularne alergeny pokarmowe - charakterystyka, siła wywoływanej reakcji

2. Metody zapobiegania skażeniom krzyżowym w procesie produkcyjnym

3. Szacowanie akceptowalnego poziomu skażenia alergenowego dla danego wyrobu

  • NOAEL, LOAEL, ED10,
  • Wyznaczanie wielkości skażenia (ang. carry-over) dla danej metody czyszczenia.

4. Walidacja czyszczenia pod kątem alergenów

  • Etapy walidacji,
  • Wybór produktu i parametrów procesowych (surowce alergenne stosowane  w zakładzie, planowanie produkcji z alergenem lub markerem, zasada "najgorszego przypadku"),
  • Wybór obiektu do badań (wymazy, woda, produkt) oraz punktów do poboru próbek,
  • Metody analityczne (ELISA, PCR rt-PCR), kryteria akceptacji,
    ograniczenia metod analitycznych,
  • Rewalidacja czyszczenia.

 


DOSTĘPNE FORMY SZKOLENIA

 


SZKOLENIE ZAMKNIĘTE

Na miejscu w Państwa firmie


Szkolenie zamknięte to:

  • Najdogodniejsza opcja dla omówienia zagadnień najbardziej interesujących pracowników Państwa firmy
  • Optymalne kosztowo rozwiązanie dla przeszkolenia większej grupy osób
  • Wiele dostępnych terminów, brak ryzyka odwołania szkolenia

Cena szkolenia:

3.400 PLN netto dla grupy 1-10 osób 
3.900 PLN netto dla grupy 11-20 osób


Rezerwacja terminu:

Skorzystaj z opcji "WYŚLIJ ZGŁOSZENIE" w górnej części strony


 

 

TERMINY SZKOLEŃ 2019

 


 
 

TEMAT SZKOLENIA

 

TERMIN SZKOLENIA

 

LOKALIZACJA SZKOLENIA


 
 

Alergeny w żywności

 

18 marzec 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

1 kwiecień 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

6 kwiecień 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

29 kwiecień 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

25 maj 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

3 czerwiec 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

8 czerwiec 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

10 czerwiec 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

29 czerwiec 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

5 sierpień 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

14 wrzesień 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

23 wrzesień 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

14 październik 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

19 październik 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

28 październik 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

16 listopad 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

25 listopad 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

30 listopad 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

14 grudzień 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności

 

16 grudzień 2019

 

Twoja firma


 
 

 



OFERTA DO POBRANIA

Kliknij zdjęcie poniżej, aby pobrać dokument pdf:

Kliknij, aby pobrać program szkolenia WALIDACJA CZYSZCZENIA ALERGENÓW

 



INFORMACJE O SZKOLENIACH NA EMAIL


 

 

 

Warunki świadczenia usługi

Cena szkolenia obejmuje (szkolenie tradycyjne) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, obiad, przerwy kawowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Cena szkolenia obejmuje (wideokonferencja HD) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Cena szkolenia nie obejmuje Zakwaterowania (osoby zainteresowane zakwaterowaniem proszone są o bezpośredni kontakt z wybranym przez siebie hotelem; Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA nie rezerwuje noclegów).
Zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu Na podstawie wypełnionego elektronicznie "FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO" (patrz wyżej).
Rezygnacja z uczestnictwa w szkoleniu Prosimy o niezwłoczny kontakt telefoniczny lub e-mail.
Płatność za szkolenie Na podstawie faktury VAT wystawionej po szkoleniu (30-dniowy termin płatności).
BONUS dla uczestnika szkolenia Usługa "Zadaj pytanie ekspertowi" - prawo do nieodpłatnych konsultacji drogą e-mail przez rok od daty uczestnictwa w szkoleniu.

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl