Lepsza oferta? W Newsletter!

• Oferty niedostępne na stronie www
 Wiadmość wysyłamy raz w miesiącu


g -




Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22   info@bnt-sigma.pl
FORMULARZ WYCENY SZKOLENIA ZAMKNIĘTEGO

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Alergeny w żywności – metody zapobiegania skażeniom krzyżowym, walidacja czyszczenia

Status szkolenia: Trwa nabór
Czas trwania szkolenia: 1 dzień (ok. 7h)
Cena brutto: 971,70 zł 971.70
Cena netto: 790,00 zł
quantity os.
Zyskujesz 5 PUNKTÓW SIGMA [?]

Szczegółowy opis

Szkolenie "Alergeny w żywności - metody zapobiegania skażeniom
krzyżowym, walidacja czyszczenia alergenów"


Śladowe ilości składników alergennych przenoszone z wyrobów zawierajacych alergeny do wyrobów niezawierajacych aleregenów? Szkolenie "Alergeny w żywności" omawia kroki jakie powinien podjąć producent żywności, aby uniknąć nadmiernego ostrzegawczego znakowania wyrobu alergenami pokarmowymi. Nadmierne ostrzegawcze znakowanie produktów wszystkimi alerganami funkcjonującymi w zakładzie może istotnie zawężać grupę odbiorców produkowanych wyrobów. Podejście takie do znakowania żywności alergenami jest coraz częściej krytykowane przez jednostki akredytujące systemy zarządzania jakości, jak również samych klientów. Odpowiednie planowanie i prowadzenie procesów produkcyjnych, posługiwanie się zwalidowanymi metodami czyszczenia, szacowanie zakresu potencjalnego skażenia krzyżowego, może być dla producenta żywności szansą na uniknięcie konieczności ostrzegawczego znakowania (sformułowanie "może zawierać...") każdego produkowanego przez siebie wyrobu wszystkimi alergenami występującymi w zakładzie.

Uczestnicy szkolenia dowiedzą się: co można zrobić, aby zmniejszyć ryzyko cross-kontaminacji alergenami; w jaki sposób oszacować ilość alergenu przekazywanego do kolejno produkowanego wyrobu; w jaki sposób wykazać, że poziom skażenia jest akceptowalny i nie jest konieczne ostrzegawcze znakowanie wyrobu.

Szkolenie jest adresowane do: pracownikom działów zarządzania jakością, technologom i liderom obszarów produkcyjnych, osobom zaangażowanym w proces walidacji stosowanych w zakładzie metod czyszczenia, planistom produkcji.



ZAKRES MERYTORYCZNY SZKOLENIA:

1. Alergia a nietolerancja pokarmowa

  • Objawy alergii pokarmowej, objawy nietolerancji,
  • Dane epidemiologiczne, poziomy alergenów przy których często wywoływane są reakcje alergiczne,
  • Obowiązkowa lista alergenów wg. Rozporządzenia (UE) 1169/2011,
  • Popularne alergeny pokarmowe - charakterystyka, siła wywoływanej reakcji

2. Metody zapobiegania skażeniom krzyżowym w procesie produkcyjnym

3. Szacowanie akceptowalnego poziomu skażenia alergenowego dla danego wyrobu

  • NOAEL, LOAEL, ED10,
  • Wyznaczanie wielkości skażenia (ang. carry-over) dla danej metody czyszczenia.

4. Walidacja czyszczenia pod kątem alergenów

  • Etapy walidacji,
  • Wybór produktu i parametrów procesowych (surowce alergenne stosowane  w zakładzie, planowanie produkcji z alergenem lub markerem, zasada "najgorszego przypadku"),
  • Wybór obiektu do badań (wymazy, woda, produkt) oraz punktów do poboru próbek,
  • Metody analityczne (ELISA, PCR rt-PCR), kryteria akceptacji,
    ograniczenia metod analitycznych,
  • Rewalidacja czyszczenia.

 

 

Termin szkolenia:
9 czerwca 2018

Lokalizacja:
Poznań
Towarowa 35
Biurowiec Delta

 

 

 

Termin szkolenia:
27 października 2018

Lokalizacja:
Poznań
Towarowa 35
Biurowiec Delta

 

 

 


 

 


 

 

 

Warunki świadczenia usługi

Cena szkolenia obejmuje (szkolenie tradycyjne) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, obiad, przerwy kawowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Cena szkolenia obejmuje (wideokonferencja HD) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Cena szkolenia nie obejmuje Zakwaterowania (osoby zainteresowane zakwaterowaniem proszone są o bezpośredni kontakt z wybranym przez siebie hotelem; Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA nie rezerwuje noclegów).
Zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu Na podstawie wypełnionego elektronicznie "FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO" (patrz wyżej).
Rezygnacja z uczestnictwa w szkoleniu Prosimy o niezwłoczny kontakt telefoniczny lub e-mail.
Płatność za szkolenie Na podstawie faktury VAT wystawionej po szkoleniu (30-dniowy termin płatności).
BONUS dla uczestnika szkolenia Usługa "Zadaj pytanie ekspertowi" - prawo do nieodpłatnych konsultacji drogą e-mail przez rok od daty uczestnictwa w szkoleniu.

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl