Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22   info@bnt-sigma.pl

Hygienic design II – media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych

media.jpg
  • nowość
Status szkolenia: Trwa nabór - zagłosiła się już minimalna wymagana liczba uczestników
Czas trwania szkolenia: 2 dni (ok. 14h)
Cena brutto: 2 952,00 zł 2952.00
Cena netto: 2 400,00 zł
ilość os.
Zyskujesz 20 PUNKTÓW SIGMA [?]
* - Pole wymagane
Ocena: 4.83333

Szczegółowy opis

Szkolenie "Hygienic design II – media oraz systemy pomocnicze
w higienicznych procesach produkcyjnych"

Dostępne formy szkolenia: 
Szkolenie otwarte  |  Szkolenie w siedzibie klienta


Funkcjonowanie systemów odpowiedzialnych za produkcję mediów technicznych, jak również sposób pracy z systemami wspomagającymi produkcję, może istotnie wpływać na jakość i bezpieczeństwo produkowanych w zakładzie wyrobów. Gruntowne zrozumienie „co tak na prawdę jest wymagane z punktu widzenia jakości” przez osoby planujące i oceniające propozycje zmian, pomaga nie tylko odpowiednio zredukować ryzyko jakościowe, ale również zapobiec niepotrzebnemu przeinwestowaniu/ przewymiarowaniu układu - przewymiarowanie układu spowoduje, że instalacja będzie nie tylko droższa w wykonaniu, ale również w późniejszym utrzymaniu. 

W trakcie szkolenia zostaną omówione następujące systemy pomocnicze - woda procesowa (zimna i gorąca), woda chłodnicza, para i kondensat, powietrze w halach produkcyjnych, powietrze procesowe, sprężone powietrze, smary/ lubrykanty. Uczestnicy zdobędą podstawową wiedzę z zakresu budowy i zasady funkcjonowania poszczególnych systemów pomocniczych, dowiedzą się pod kątem jakich parametrów jakościowych klasyfikuje się poszczególne media, jakie zagrożenia dla higieny procesu mogą wnosić media oraz w jaki sposób eliminować/ redukować dane zagrożenia

Szkolenie polecane jest w szczególności: pracownikom działów inwestycji, inżynierom wdrażającym zmiany na liniach produkcyjnych, pracownikom działów zapewnienia jakości, pracownikom opiniującym propozycje zmian.




ZAKRES MERYTORYCZNY SZKOLENIA

1. Powietrze w pomieszczeniach produkcyjnych, powietrze procesowe

  • Fizyczne metody usuwania zanieczyszczeń (cząstek stałych) i drobnoustrojów obecnych w powietrzu
  • Klasyfikacja filtrów, klasy pomieszczeń czystych
  • Wymagany stopień filtracji dla obszarów produkcji o różnym poziomie ryzyka dla higieny procesu
  • Chemiczna i biologiczna dezynfekcja powietrza
  • Zapewnianie odpowiednich warunków środowiskowych (m.in. MKT - Średnia Temperatura Kinetyczna)

2. Smary / lubrykanty

  • Skład i klasyfikacja środków smarnych (Food/ Non-food grade)
  • Ocena ryzyka dla wyrobów gotowych
  • Badania laboratoryjne na obecność lubrykantów w wyrobach gotowych i "poziomy bezpieczne"

3. Sprężone powietrze

  • Zagrożenia ze strony instalacji sprężonego powietrza dla higieny procesu produkcyjnego, metody redukcji zagrożeń
  • Klasy sprężonego powietrza, wymagania dla sprężonego powietrza w produkcji higienicznej i aseptycznej

4. Aspekty budowlane a higiena pomieszczeń produkcyjnych

  • Standard wykończenia pomieszczeń - ściany, podłogi, sufity
  • Wykonanie instalacji elektrycznej/ sterowania

5. Woda - zimna i gorąca woda produkcyjna, woda chłodnicza

  • Podstawy technologii uzdatniania wody
    - modyfikowanie składu jonowego wody
    - chemiczne i fizyczne metody dezynfekcji wody
  • Materiały konstrukcyjne, parametry pracy układu istotne dla redukcji zagrożeń dla higieny procesu
  • Rozwiązywanie problemów jakościowych
    - zapobieganie wzrostowi drobnoustrojów w układach zamkniętych wody
    - odkładanie się kamienia, korozyjność wody (Langelier Saturation Index)

6. Para i kondensat jako składniki produktu, para wchodząca w okazjonalny kontakt z produktem

  • Preparaty chemiczne stosowane w układach do produkcji pary i ocena ich bezpieczeństwa
  • Parametry wody kotłowej i kondensatu a ryzyko korozji i odkładania się kamienia w układzie

7. Zadania i przykłady obliczeń

  • Szacowanie ryzyka kontaminacji wyrobu drobnoustrojami na podstawie informacji o czystości powietrza
  • Obliczanie średniej temperatury kinetycznej (MKT) dla warunków panujących w magazynie
  • Obliczanie dawki UV wymaganej do dezynfekcji wody
  • Obliczanie ilości pary wymaganej do termicznej pasteryzacji wody

 

 

PROGRAM SZKOLENIA DO POBRANIA
(kliknij zdjęcie poniżej, aby pobrać dokument pdf)

Kliknij, aby pobrać program szkolenia HIGIENICZNE PROJEKTOWANIE MEDIA

 



INFORMACJE O SZKOLENIACH NA EMAIL


 





TERMINY SZKOLEŃ OTWARTYCH 2018


 

Termin szkolenia:
17 - 18 marca 2018

Lokalizacja:
Bukowina Tatrzańska
Sportowa 22
Termy Bukovina

Uwaga: Zgłoszenia przyjmowane są wyłącznie do 15 lutego 2018

 

 

 

Termin szkolenia:
18 - 19 czerwca 2018

Lokalizacja:
Gdańsk
Czarny Dwór 4
Hotel Dal

 

 

 

Termin szkolenia:
6 - 7 października 2018

Lokalizacja:
Warszawa
Mikołajska 2
Hotel Roko

 

 

Warunki świadczenia usługi

Cena szkolenia obejmuje (szkolenie tradycyjne) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, obiad, przerwy kawowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Cena szkolenia obejmuje (wideokonferencja HD) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Cena szkolenia nie obejmuje Zakwaterowania (osoby zainteresowane zakwaterowaniem proszone są o bezpośredni kontakt z wybranym przez siebie hotelem; Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA nie rezerwuje noclegów).
Zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu Na podstawie wypełnionego elektronicznie "FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO" (patrz wyżej).
Rezygnacja z uczestnictwa w szkoleniu Prosimy o niezwłoczny kontakt telefoniczny lub e-mail.
Płatność za szkolenie Na podstawie faktury VAT wystawionej po szkoleniu (30-dniowy termin płatności).
BONUS dla uczestnika szkolenia Usługa "Zadaj pytanie ekspertowi" - prawo do nieodpłatnych konsultacji drogą e-mail przez rok od daty uczestnictwa w szkoleniu.

Produkty powiązane

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl