Lepsza oferta? W Newsletter!

• Oferty niedostępne na stronie www
 Wiadmość wysyłamy raz w miesiącu


g -




Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22   info@bnt-sigma.pl
FORMULARZ WYCENY SZKOLENIA ZAMKNIĘTEGO

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
BLOG

Procesy termiczne

Procesy termiczne stosowane w utrwalaniu żywności, takie jak pasteryzacja i sterylizacja w autoklawie, mają przede wszystkim na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przechowywanej w warunkach otoczenia. Dzięki pasteryzacji/ sterylizacji żywności, może być ona stabilna mikrobiologiczne przez długi (określony) czas przechowywania na półce sklepowej czy w magazynie, bez konieczności zapewniania warunków chłodniczych. Choć długie procesy termiczne mogą mieć niepożądany wpływ na właściwości sensoryczne niektórych wyrobów, ich kolor czy tekturę, to procesy pasteryzacji i sterylizacji od dawna stosuje się również w celu nadania żywności określonych cech sensorycznych czy tekstury innej niż typowej dla produktu świeżego.

Bez wątpienia w przypadku produktów poddanych nadmiernej obróbce termicznej dochodzi do degradacji wartości odżywczej wyrobów oraz zawartych w nich witamin. Zbyt długie i/lub prowadzone w zbyt wysokiej temperaturze procesy termiczne, niezoptymalizowane pozostałe elementy procesu produkcyjnego, prowadzą do nadmiernego zużycia energii i niepotrzebnego wzrostu kosztu produkcji.

  • Projektujemy proces termiczny potrzebny do uzyskania wymaganego parametru F0 i P0. Dla określonego produktu i formatu opakowania dobierzemy optymalny proces termiczny dla technologii in pack (w autokalwie, hydrostacie bądź tunelu pasteryzacyjnym) przy uwzględnieniu właściwych warunków (tzw. worst case) oraz zwalidujemy go podczas prób technologicznych.
  • Prowadzimy szkolenia z pasteryzacji i sterylizacji wyrobów. Przeprowadzimy szkolenia dla pracowników odpowiedzialnych za: nadzór nad urządzeniami stosowanymi do pasteryzacji/ sterylizacji wyrobów, opracowywanie receptur wyrobów, nadzór nad prowadzonymi procesami termicznej obróbki żywności.
  • Świadczymy usługi doradcze z zakresu optymalizacji etapów produkcyjnych poprzedzających procesy pasteryzacji i sterylizacji żywności. Nasz technolog pomoże w zidentyfikowaniu tych operacji w Państwa zakładzie, które wpływają na proces termiczny, i których modyfikacja umożliwiłaby obniżenie temperatury bądź skrócenie czasu pasteryzacji lub sterylizacji.
  • Kwalifikujemy autoklawy. Zmapujemy rozkład temperatur (dystrybucję ciepła) wewnątrz autoklawu, zidentyfikujemy najzimniejsze punkty autoklawu.

 

 

 

Obliczanie wymaganego procesu termicznego dla danego produktu spożywczego

Obliczanie wymaganego procesu termicznego dla danego produktu spożywczego
Obliczanie wymaganego procesu termicznego dla danego produktu spożywczego


Forma świadczenia usługi:  PRACA NA MIEJSCU U KLIENTA, PRACA ZDALNA

Cena brutto: 2 460,00 zł (netto: 2 000,00 zł )
szt
  • nowość
  • nowość

Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów w technologii "in pack"

Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów w technologii "in pack"
Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów w technologii "in pack"

Forma szkolenia:  SZKOLENIE TRADYCYJNE

Cena brutto: 3 567,00 zł (netto: 2 900,00 zł )
  • nowość
Szkolenie za 0 PLN !

Powiedz nam jakiego szkolenia według Ciebie brakuje w naszej ofercie. Jeśli je zorganizujemy, zaprosimy Cię do bezpłatnego udziału w tym szkoleniu za 0 PLN. Więcej...

Czas na nowe wyzwanie?

Chciałbyś zostać autorem lub recenzentem szkoleń? A może myślałeś o opracowaniu i poprowadzeniu szkolenia, którego jeszcze nie ma w naszej ofercie? Więcej...

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl