Procesy termiczne

Procesy termiczne stosowane w utrwalaniu żywności, takie jak pasteryzacja i sterylizacja w autoklawie, mają przede wszystkim na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przechowywanej w warunkach otoczenia. Dzięki pasteryzacji/ sterylizacji żywności, może być ona stabilna mikrobiologiczne przez długi (określony) czas przechowywania na półce sklepowej czy w magazynie, bez konieczności zapewniania warunków chłodniczych. Choć długie procesy termiczne mogą mieć niepożądany wpływ na właściwości sensoryczne niektórych wyrobów, ich kolor czy tekturę, to procesy pasteryzacji i sterylizacji od dawna stosuje się również w celu nadania żywności określonych cech sensorycznych czy tekstury innej niż typowej dla produktu świeżego.

Bez wątpienia w przypadku produktów poddanych nadmiernej obróbce termicznej dochodzi do degradacji wartości odżywczej wyrobów oraz zawartych w nich witamin. Zbyt długie i/lub prowadzone w zbyt wysokiej temperaturze procesy termiczne, niezoptymalizowane pozostałe elementy procesu produkcyjnego, prowadzą do nadmiernego zużycia energii i niepotrzebnego wzrostu kosztu produkcji.

  • Projektujemy proces termiczny potrzebny do uzyskania wymaganego parametru F0 i P0. Dla określonego produktu i formatu opakowania dobierzemy optymalny proces termiczny dla technologii in pack (w autokalwie, hydrostacie bądź tunelu pasteryzacyjnym) przy uwzględnieniu właściwych warunków (tzw. worst case) oraz zwalidujemy go podczas prób technologicznych.
  • Prowadzimy szkolenia z pasteryzacji i sterylizacji wyrobów. Przeprowadzimy szkolenia dla pracowników odpowiedzialnych za: nadzór nad urządzeniami stosowanymi do pasteryzacji/ sterylizacji wyrobów, opracowywanie receptur wyrobów, nadzór nad prowadzonymi procesami termicznej obróbki żywności.
  • Świadczymy usługi doradcze z zakresu optymalizacji etapów produkcyjnych poprzedzających procesy pasteryzacji i sterylizacji żywności. Nasz technolog pomoże w zidentyfikowaniu tych operacji w Państwa zakładzie, które wpływają na proces termiczny, i których modyfikacja umożliwiłaby obniżenie temperatury bądź skrócenie czasu pasteryzacji lub sterylizacji.
  • Kwalifikujemy autoklawy. Zmapujemy rozkład temperatur (dystrybucję ciepła) wewnątrz autoklawu, zidentyfikujemy najzimniejsze punkty autoklawu.

 

 

 

  • nowość

Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów w technologii "in pack"

Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów w technologii "in pack"
Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów w technologii "in pack"

Forma szkolenia:  SZKOLENIE TRADYCYJNE

Cena brutto: 3 567,00 zł (netto: 2 900,00 zł )
  • nowość
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl